Wat is lekkere wijn? 

5 Tips om jouw wijnkennis te vergroten!

Ben jij altijd al wijnliefhebber geweest en wil je in een handomdraai meer wijnkennis opdoen? Wil je weten waar je op moet letten tijdens het wijn proeven? Hoe je wijn moet combineren met eten? En wat het grote geheim voor een perfect diner is? Lees dan snel verder want wij hebben 5 wijntips voor jou op een rij gezet om je bij deze vragen te helpen.

Hoe weet ik welke wijn ik lekker vind?

Misschien wel één van de meest gestelde vragen aan Linda (de Vinoloog van ons twee) is 'Welke wijn is lekker?' Het antwoord op deze vraag is heel simpel: dat is voor iedereen verschillend en alleen door verschillende type wijnen te proeven en met elkaar te vergelijken kom je achter jouw persoonlijke voorkeur. Wat iemand lekker vindt is namelijk subjectief en erg persoonlijk. Dit neemt niet weg dat het ontdekken van wat je lekkere wijn vindt een leuke ontdekkingstocht is, omdat je verschillende wijnen moet proberen. Dat proberen is natuurlijk geen straf, maar dan is het wel handig om te weten waar je op moet letten. Om daar meer over te weten zijn de wijntips hieronder erg handig. Zo zijn er verschillende smaakprofielen en heeft de smaak van eten altijd invloed op hoe jouw wijn smaakt. We leggen het jou allemaal uit.

Hoe kun je het beste wijn proeven?

#2 Hoe kun je het beste wijn proeven?

Wijn proeven doe je in 4 simpele stappen. Eerst kijken, dan ruiken, vervolgens proeven en tot slot trek je de conclusie. Elke stap is nodig om uiteindelijk het smaakprofiel en de kwaliteit van de wijn te kunnen bepalen. Door te kijken naar de wijn is het, wanneer je wat ervaring hebt, onder andere mogelijk om te bepalen of een wijn oud of jong is. Door te ruiken en te proeven kun je het smaakprofiel van de wijn bepalen. 


Wil je dit direct zelf uitproberen? Probeer dan onze gratis training!


De smaken en geuren, oftewel aroma’s, zijn in te delen in 6 brede categorieën, die wanneer je, jezelf traint, steeds concreter kunt omschrijven. De 6 categorieën zijn; fruit, bloemen & kruiden, plantaardig & noten, dierlijk, hout & toast en aards & chemisch. Hieronder enkele voorbeelden van specifieke aroma’s die onder de 6 hoofdcategorieën kunnen vallen.

Fruit; citroen, mango, aardbei, rozijn

Bloemen & kruiden; viool, honing, kaneel, laurier

Vegetaal & noten; gras, asperge, amandel

Dierlijk; boter, leer

Hout & toast hout, vanille, koffie

Aards & chemisch; paddestoel, natte steen


Nadat je de geur en smaak vastgesteld hebt, kun je ook nog iets vinden van de kwaliteit van de wijn. Zeker in het begin is dit niet gemakkelijk, maar ook jij kan dit leren. De kwaliteit wordt onder andere bepaald door; 

  • hoeveel verschillende geuren en smaken de wijn heeft;

  • hoe intens die geuren en smaken zijn;

  • hoe lang het duurt voordat de smaak helemaal verdwenen is uit je mond. 


Probeer de volgende keer als je wijn drinkt eens te omschrijven in welke van de 6 categorieën jouw wijn valt? Mogelijk kun je meerdere categorieën ontdekken in de geur en smaak van jouw wijn. 

Hoe herken je verschillende smaken wijn?

#3 Hoe herken je smaken in wijn?

Tegenwoordig zijn de wijnen in de meeste supermarkten en in de grotere slijterijen gesorteerd op smaakprofiel. Per wijnkleur (wit, rood, rosé) gaat dat van fris & licht, naar droog & fruit tot vol, rijk & stevig. Ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar probeer de verschillende wijn smaakstijlen eens te ontdekken. Er zijn 2 testen die je kunt doen:

  • Wanneer jij jouw favoriete wijn uit het schap pakt, kies dan eens een andere wijn, gemaakt van een andere druif, uit hetzelfde smaakprofiel. 

  • Je kunt ook kijken of er een wijn te vinden is van de druif van jouw favoriete wijn in een ander smaakprofiel en deze eens testen. 

Door dit te doen breidt je heel snel jouw wijnkennis uit en ontwikkel je jouw smaakpapillen. 

Wijn combineren met eten

#4 Hoe kun je wijn combineren met eten?

Welke wijn combineer je met welk gerecht? Dat is voor jou misschien een lastige vraag om te beantwoorden, maar oefening baart hierin zeker kunst. Een goede combinatie van wijn en eten vult elkaar aan en tilt elkaar in smaak naar een hoger niveau. Een slechte combinatie zorgt ervoor dat de smaak van de wijn óf de smaak van het eten totaal wegvalt. 


Vaak wordt het gerecht als uitgangspunt genomen en wordt daar de perfecte wijn bij gezocht. Dat is naar ons idee best gek! De smaak van de wijn is namelijk een gegeven en staat vast, de smaak van een gerecht daarentegen is gemakkelijk aan te passen. Dit kun je doen door verschillende ingrediënten, structuren en kruiden te gebruiken. Onze tip is dan ook om te leren combineren. Hou het simpel en bepaal eerst welke wijn je wilt gaan drinken om er vervolgens een gerecht bij te zoeken. Tegenwoordig wordt er in de supermarkt of slijterij aangegeven bij welk gerecht goed bij de wijn past. Dus als jij jouw favoriete wijn smaakstijl ontdekt hebt, kun je daar heel gemakkelijk het juiste gerecht bij vinden. Door dit vaker te doen, zul je merken dat je steeds beter gevoel krijgt bij het combineren van wijn en eten.


Vind je dit lastig? Geen probleem, wij zijn er voor je! Stuur ons gerust een berichtje via onze social media kanalen of een e-mail. 

#5 De perfecte wijn en spijs combinatie!

Het geheim om nog meer te genieten van een etentje heeft wijn nog een bijzondere troef. Om jezelf en je gasten nog meer te laten genieten is dit de wijntip voordat de eerste gang op tafel komt; het opwekken van je eetlust. Dit doe je door voor de start van het diner een bubbel wijn te drinken. De frisse, droge smaak van de wijn en het koolzuur van de bubbels zorgen er namelijk voor dat de spijsvertering op gang komt. De productie van maagsappen gestimuleerd wordt hierdoor gestimuleerd. Naast dat het de eetlust opwekt is het natuurlijk super feestelijk en gezellig om een champagne, cava of prosecco open te knallen voor de start van het diner!